De film Limburgia vertelt het Limburgs schutterij verhaal van de commandant van een schutterij die koste wat kost nog een keer schutterskoning wil worden. Maar op de dag van het koningsschieten gaat alles mis. Iemand anders schiet de vogel af en zijn vrouw verongelukt met de auto. Wat er gebeurt wanneer bij hem alle stoppen doorslaan….

2FullSizeRender

Waarom is de film bijzonder? Op de eerste plaats omdat het verhaal helemaal in onze provincie is opgenomen en dat levert prachtige beelden op, dat kunt u zich wel voorstellen. Op de tweede plaats omdat de hoofdrolspeler Michiel Kerbosch, bekend van o.a. Spijkerhoek en ‘Zwarte Piet’ eigenlijk uit Amsterdam komt en speciaal voor deze film Maastrichtse les heeft genomen. Verschil tussen Bier, Pils en Beer is hem niet meer vreemd. Voor de juiste dialecten is van Veldeke Bèr Brounts continue aanwezig geweest die als dialect coach heeft gefunctioneerd.

En nog een reden waarom de film bijzonder is: omdat ook bekende Maastrichtenaren zoals het Duo X-Elle een rol spelen. Zij spelen twee marketensters van de schutterij en dat doen ze met veel overtuiging. En met prachtige kostuums! Mieneke Bakker, bekend van Toneelgroep Maastricht, speelt de vrouwelijke hoofdrol op een geweldige manier.

De regisseur is Noël Loozen, die is opgegroeid in Maastricht maar nu in Amsterdam woont. Limburgia is een van de zes bekroonde films in de serie One Night Stand, die jonge regisseurs een kans biedt zich te onderscheiden.

halal

7 opname dagen, een mooi verhaal, teruggebracht in een schitterende  45 minuten durende film.

1FullSizeRender

De film is één van de inzendingen van het Nederlands Filmfestival in Utrecht

nfd

Het Nederlands Film Festival is dé aanjager van de nationale filmcultuur. Het viert de prestaties, bevraagt de feiten, en verbindt die cultuur met publiek en samenleving.

Het heeft de visie om een groot en gevarieerd publiek te betrekken bij de Nederlandse filmcultuur. Wij als Duo X-Elle hebben genoten en vinden het eervol om hier aan te mogen meewerken. De film werd voor de eerste keer uitgezonden op NPO3 op 3 november 2017

halal

#LIMBURGIA

Scenario: Joeri Kloppert & Noël Loozen
Regie: Noël Loozen
Producent: Halal Pictures